Jens Linder är kock, matskribent och författare. Han är sedan drygt tjugo år ”Dagens Nyheters kock” och medverkar regelbundet i DN lördag och DN kultur.
— Quote Source

Vem är Jens?

Jens har gjort sig känd för att i populär form behandla särpräglad mat och dolda traditioner, liksom folkkär husmanskost och snabbmat. Att hitta oväntade vinklar på mat och dryck är något av en specialitet. Han tar deltagit i tv-produktioner som ”Historieätarna” och Sjön suger” och i Sveriges Radio P1:s ”Meny” och ”Epstein i P1”.

Ämnen

Bland de mer udda ämnena finner man Ture Sventons gastronomi, mat med hårtork, ruttna mörtar, brittisk arbetarmat goes vegan, käk i rymden, badkarsmat, bastukäk, köttkvarnens historia, mat för till film- och tv-tittande, hyllning till mikrovågsugnen och grillning i verktygslåda.

Han har skrivit ett tjugotal böcker, framförallt kokböcker, men också essäer, andra fackböcker och en självbiografisk ljudbok. 

Jens är också bastufantast och har svettats i finska, ryska, estniska, koreanska och svenska bastur och skrivit en bok i ämnet. 

UppdragsgivarePublikationer: Dagens Nyheter, Gourmet, Törst, Kupé, The Guardian, Mål och medel, Ekolådan, Kött & Chark, Livsmedel i Fokus, Äkta mat, Mat & Vänner, RS, Hallen, Matmagasinet med flera. 

Annan media: Sveriges Radio, TV4, Munck Media, Thelma & Louise med flera.

Kurser hålls i samarbete med Mosebacke matstudio och Eldrimner i Jämtland. 

SamarbetenJens samarbetar ofta med fotografen Stefan Wettainen och tillsammans har de skapat många kokböcker. Jens har också jobbet med många andra duktiga fotografer, redaktörer, formgivare och förläggare. Ingen nämnd och ingen glömd.  Fler av Jens böcker har gjorts tillsammans med Lyth & Co. Jens har under lång tid samarbetat med Johanna Westman och Karolina Sparring på Mosebacke matstudio, med både kurser och böcker. 

Utmärkelser och utbildningJens böcker har prisbelönats av både Måltidsakademien och Gourmand World Cookbook Award. Han har tilldelats Tore Wretman-medaljen av Svenska Kockars Förening för ”berömvärda insatser och engagemang för svensk matkultur” och Guldpennan av Gastronomiska akademien. Jens är fil.kand. i litteraturvetenskap. 

BakgrundJens föddes 1964 i Eskilstuna, växte upp i Bollmora i Tyresö kommun utanför Stockholm och har sedan dess bott i Norrköping, Gävle, Småland, Uppsala och Stockholm. Släkten kommer från Halland och Gästrikland.

Som kock har Jens jobbat på allt från sunkhak och stadshotell till storstadsrestauranger och Michelinkrogar, från Tranås till London. Bland krogarna: Vetlanda, Eksjö och Tranås Stadshotell, Cirkeln, L’escargot, Nicos, Hannas krog, Temple bar, Hannas Deli, Oliven, Ångfartyget Blidösund, Elverket och Den andalusiska hunden.