vita-kastrullerai.png

Vem är Jens?

Jens Linder är kock, matskribent och författare. Han är sedan drygt tjugo år ”Dagens Nyheters kock” och medverkar regelbundet i DN lördag och DN kultur. 

Jens har gjort sig känd för att i populär form behandla särpräglad mat och dolda traditioner, liksom folkkär husmanskost och snabbmat. Att hitta oväntade vinklar på mat och dryck är något av en specialitet. Han tar deltagit i tv-produktioner som ”Historieätarna” och “Sjön suger” och i Sveriges Radio P1:s ”Meny” och ”Epstein i P1”.

Vem är Jens?

Ämne

I otaliga artiklar och reportage har Jens berättat om långkok, grillning, mathantverk, bär och svamp samt mat från Sydkorea, Finland, Estland, Storbritannien, Irland, Frankrike, Italien, Spanien, Georgien, Chile och Oman.

Bland de mer udda ämnena finner man Ture Sventons gastronomi, mat med hårtork, ruttna mörtar, brittisk arbetarmat goes vegan, käk i rymden, badkarsmat, bastukäk, köttkvarnens historia, mat för till film- och tv-tittande, hyllning till mikrovågsugnen och grillning i verktygslåda.

Han har skrivit ett tjugotal böcker, framförallt kokböcker, men också essäer, andra fackböcker och en självbiografisk ljudbok. 

Jens är också bastufantast och har svettats i finska, ryska, estniska, koreanska och svenska bastur och skrivit en bok i ämnet.

Samarbeten

Jens har också jobbat med fotografen Stefan Wettainen och tillsammans har de skapat många kokböcker. Jens har också jobbet med många andra duktiga fotografer, redaktörer, formgivare och förläggare. Ingen nämnd och ingen glömd. Flera av Jens böcker har gjorts tillsammans med Lyth & Co. Jens har under lång tid samarbetat med Johanna Westman och Karolina Sparring på Mosebacke matstudio, med både kurser och böcker.  

Utmärkelser och utbildning

Jens böcker har prisbelönats av både Måltidsakademien och Gourmand World Cookbook Award. Han har tilldelats Tore Wretman-medaljen av Svenska Kockars Förening för ”berömvärda insatser och engagemang för svensk matkultur” och Guldpennan av Gastronomiska akademien. Jens är fil.kand. i litteraturvetenskap.


 
JENS3.png

Bakgrund

Jens föddes 1964 i Eskilstuna, växte upp i Bollmora i Tyresö kommun utanför Stockholm och har sedan dess bott i Norrköping, Gävle, Småland, Uppsala och Stockholm. Släkten kommer från Halland och Gästrikland.

Som kock har Jens jobbat på allt från sunkhak och stadshotell till storstadsrestauranger och Michelinkrogar, från Tranås till London. Bland krogarna: Vetlanda, Eksjö och Tranås Stadshotell, Cirkeln, L’escargot, Nicos, Hannas krog, Temple bar, Hannas Deli, Oliven, Ångfartyget Blidösund, Elverket och Den andalusiska hunden. 

köksredskap-3-vita.png